Как да проверя – Използва ли компютърът ми прокси сървър?

Как да проверя – Използва ли компютърът ми прокси сървър?

Ако не сте запознати с термина „прокси сървър“, той се отнася до компютър, който действа като прокси сървър. В повечето случаи това ще работи само за един сайт и трябва да имате връзка между вашия компютър и прокси сървъра, за да може той да изпълнява функциите си правилно. В някои случаи обаче тази връзка не е възможна. И така, трябва да имате няколко съвета, за да проверите – използва ли моят компютър с Windows прокси сървър?

 

Първо, нека да разгледаме защо може да се наложи да имате инсталиран прокси сървър на вашия компютър.

С увеличаването на използването на Интернет, вече имаме достъп до много сайтове без уеб връзка. Тези сайтове обаче обикновено се хостват от други хора, а не от действителния сървър.

 

Една от причините, поради които ще се използва прокси сървърът, е, че уеб хостът не може да си позволи да поддържа огромен сървър с хиляди уебсайтове. Те искат да намалят разходите си и по този начин обикновено хостват избрания от тях сайт на собствен сървър. Като такъв, прокси сървърът ще бъде там, за да ви даде уебсайта, който искате, без да се налага действително да имате уеб връзка с вашия компютър.

 

Второ, трябва да проверим как работи прокси сървър в Windows.

По принцип уеб сървърът е компютър, който ви позволява да осъществявате достъп до мрежата и също да споделяте информацията. Това се прави с помощта на адреса на интернет протокола (IP) вместо реалните уеб адреси.

 

Това се прави така, че уеб хостът да не трябва да поддържа уеб сървърите. Като такива те могат да хостват повече от един уебсайт и по този начин могат да намалят разходите си за сървъри.

 

Трето, трябва да проверим как да проверим – използва ли моят компютър с Windows прокси сървър?

Има няколко начина да проверите състоянието на прокси сървър. Първият е да отидете в контролния панел и след това да щракнете върху „Мрежа и интернет“. На този екран ще видите имената на всички интернет връзки, които са ви достъпни.

 

След като намерите интернет връзката, която искате да използвате, щракнете върху „OK“ и компютърът трябва да поиска да рестартирате компютъра си, за да влязат в сила промените. Когато се рестартира, отидете отново до иконата Мрежа и Интернет и проверете отново „Прокси сървър“. Ако прокси сървърът работи правилно, можете да продължите с сърфирането си в мрежата.

 

И накрая, ако никой от горните методи изглежда не работи правилно и компютърът ви с Windows не е в състояние да осъществи достъп до прокси сървъра, това може да е вирус или инфекция, която трябва да бъде отстранена. Трябва да изтеглите и стартирате програма, наречена “антивирусна програма” на вашия компютър, за да се отървете от всички инфекции, които са били поставени на сървъра.

 

След като направите това, трябва да опитате отново да свържете компютъра си с интернет.

След като направите това, трябва да проверите дали можете да накарате вашия прокси сървър да работи правилно.

 

Важно е да проверите за вируси, защото инфекциите могат да ви попречат да можете да използвате компютъра си за каквато и цел да сте го използвали преди. Повечето компютри ще спрат да работят, ако не ги сканирате редовно. За да сканирате компютъра си, трябва да отидете до контролния панел и след това да щракнете върху „Опции за интернет“.

 

След като направите това, трябва да погледнете раздела на прозореца, който казва „Проверете и поправете“. Веднъж там, кликнете върху бутона „Сканирай сега“.

 

След като сканирането приключи, ако има инфекция, трябва да имате възможност да я почистите, като използвате програмата, използвана в първите стъпки. След като бъде почистена, ще можете отново да използвате вашия интернет.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *