5 често срещани причини и предпазни мерки при загуба на компютърни данни

5 често срещани причини и предпазни мерки при загуба на компютърни данни

 

Ако някога сте имали загуба на компютърни данни, тогава знаете, че има някои често срещани причини и предпазни мерки за загуба на компютърни данни. Всички те са доста често срещани и могат да бъдат избегнати, въпреки че често могат да се случат в неудобно време, например през нощта или когато в дома няма достатъчно електричество за захранване на компютъра. Някои случаи на загуба на данни се случват поради вируси и зловредни софтуерни програми и има много други причини за загуба на данни и как да се предотврати това. Това са всички неща, които трябва да имате предвид, докато взимате предпазни мерки, за да защитите себе си и семейството си от загуба на данни.

 

Повечето хора смятат, че компютърът им е единственото нещо, което може да загуби информация, но е също толкова лесно за други електронни устройства да загубят данни. Най-честата причина за загуба на данни е електрическа неизправност, така че ако имате проблеми с компютъра си, уверете се, че сте проверили захранването, за да сте сигурни, че всичко работи правилно. Когато проверявате захранването, ще искате да изключите компютъра и да изключите всички устройства, които може да са свързани към захранването. Това ще гарантира, че захранването е изключено и няма да повлияе на нищо друго в дома.

 

Много неща могат да бъдат изтрити от вашия компютър, но дори обикновените изтривания са по-податливи на повреди, отколкото тези, направени с физически твърд диск, включително архиви и файлове с лични данни. Въпреки че компютърът ви може да е бил изтрит, все още е възможно да оставите данни на твърдия диск, особено ако компютърът ви е трябвало да бъде рестартиран след последните промени. Ако не стартирате напълно и не можете да направите пълно изключване на компютъра, уверете се, че не се опитвате да изтриете твърдия диск. Това ще остави нещо, което може да повлияе на усилията ви за възстановяване на данни.

 

Ако все пак почистите твърдия диск, ще искате да се уверите, че използвате добър инструмент за това.

Много от програмите, които могат да бъдат изтеглени онлайн, не са толкова ефективни, колкото твърдят, че са и всъщност могат да причинят повече щети, отколкото са предназначени да поправят. Най-добрият инструмент за използване е инструментът за възстановяване на системата на Windows, който можете да намерите в Старт> Програми> Аксесоари> Системни инструменти. Това ви позволява да получите незабавно архивиране на състоянието на вашия компютър, преди то да е загубено, което ви позволява да решите всички проблеми, които може вече да са възникнали.

 

Въпреки че възстановяването на данни не е нещо, което може да се направи за една нощ, факт е, че повечето от проблемите, които водят до загуба на данни, могат да бъдат отстранени доста лесно. С малко работа и малко упоритост обикновено можете да възстановите всяка загубена информация доста бързо, понякога дори без да се налага да правите каквото и да било!

 

Първото и най-важно нещо е да проверите дали компютърът ви е изключен, когато не трябва, но не е включен. Важно е да правите това, независимо какво правите, защото изключването на компютъра и включването му обратно неправилно може да доведе до загуба на данни и евентуална повреда.

 

Възстановяването на данни също е важно, тъй като е важно да внимавате да не отваряте никакви файлове, запазени в компютъра, докато не се уверите, че са извлечени успешно. Отварянето на файлове от вашия работен плот или в други папки на Windows може да доведе до загуба на важна информация в тях. Винаги архивирайте, преди да отворите файл в бъдеще, дори ако не сте сигурни, че данните са повредени. Ако трябва да го направите незабавно, уверете се, че сте архивирали всяка информация, която може да бъде запазена в работния плот или други папки на Windows.

 

Докато предприемете стъпки, за да защитите данните си и да предотвратите загубата им, възстановяването на данни може да се случи дори в най-лошия случай. Като вземете предпазни мерки и правите редовни резервни копия на вашите данни, можете да се уверите, че вашите файлове са в безопасност, независимо какво се случва с тях.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *